Prva namirnica s kojom se novorođenče upoznaje i koja predstavlja nezamjenjiv izvor hranjivih tvari tijekom prve godine života je majčino mlijeko. Ono sadrži jedinstveno prilagođene i lako probavljive hranjive tvari, zadovoljava nutritivne i energetske potrebe dojenčadi te omogućuje pravilan rast i razvoj. Tijekom prvih 4-6 mjeseci života preporučuje se isključivo hranjenje majčinim mlijekom koje radi svog nutritivnog sastava predstavlja najbolju pripremu za razvoj dobrog imunološkog sustava dojenčeta.

Majčino mlijeko je idealna hrana za dojenčad jer sadrži sve nutrijente potrebne do šestog mjeseca života.

Osim osnovnih makronutrijenata, majčino mlijeko sadrži tvari potrebne za rast i izgradnju tkiva kao što su masne kiseline, aminokiseline, vitamini, mineralne tvari i elementi u tragovima. Prehrambene navike stječu se već u majčinoj utrobi preko plodne vode, za vrijeme dojenja i pri uvođenju nove hrane u dojenačkoj dobi, što utječe na daljnji razvoj i zdravlje pojedinca.

Dohrana je uvođenje namirnica koje nisu mlijeko i mliječni proizvodi u isključivo mliječnu prehranu dojenčeta. Iako se pod tim podrazumijeva uvođenje i voćnog soka ili čaja, u užem smislu obično se misli na kašaste obroke. Između navršenih 16 i 25 tjedana života, većina zdrave dojenčadi u stanju je prihvatiti promjenu jelovnika. Važno je dohranu započeti u adekvatnom vremenskom periodu kako bi se zadovoljile energetske i nutritivne potrebe dojenčeta u svrhu njegova normalnog rasta i razvoja. Tranzicija prema obiteljskim obrocima događa se oko prve godine života.

Mlijeko tijekom cijele dojenačke dobi (prva godina života) ostaje glavni izvor hranjivih tvari. Kravlje mlijeko se ne preporučuje prije 1. rođendana. Posebno prilagođeni mliječni pripravci pogodni su od prve godine života djeteta. Namirnice se koje se trebaju izbjegavati su med, čaj i kava, sirova ili kratko kuhana jaja, orašasti plodovi, suviše kruta hrana, grickalice, gazirana pića, zaslađeni sokovi, alkohol, šećer i sol, sirovo ili nedovoljno kuhano meso, suhomesnati proizvodi.

Savjetuje se da se nove namirnice kombiniraju s već poznatim kako bi se lakše usvojile, npr. s majčinim mlijekom kombinirati voće i/ili žitarice. Uvođenje nove namirnice treba biti u manjoj i prihvatljivoj količini koja će se vremenom povećavati, a promatranjem djeteta primijetit će se njegove preferencije ili promjene na koži i stolici.

U procesu mijenjanja prehrane, preporučuje se uvesti približno dvije nove namirnice tjedno. Primjerice, u prvom tjednu uvodimo jabuku i proso, u drugom još i bananu, tikvice i šljive, u trećem tjednu dijete dobiva kašicu od već isprobanog voća pomiješanu s nekom novom žitaricom poput rižinih pahuljica ili heljde. Kašice se prave zajedno s majčinim mlijekom ili adaptiranom formulom.

Primjer jednog dana dohrane za dojenče od 7 mj

RANO JUTRO: podoj ili mliječna formula (150-180 ml)

DORUČAK: prosena kaša (150-180 ml)

RUČAK: kašica od tikvice, mrkve i 2-4 jušne žlice kuhane piletine

UŽINA: podoj ili mliječna formula (150-180 ml)

VEČERA: sok od marelice (50 do 100 ml)

VEČERNJI OBROK: podoj ili mliječna formula (150-180 ml)

Autorica:

Nevena Pandža, magistrica nutricionizma

U #buditu timu sam uključena u dio podrške roditeljima.

BUDI TU zajednica aktivnih roditelja za cilj ima promovirati pedagoški pristup roditeljstvu i pružiti podršku roditeljima

0