Učeći dijete zdravim prehrambenim navikama, uz to modifikujući i svoje, pomoći ćete djetetu da ima zdravu tjelesnu masu i normalan rast i razvoj.

Zdrave prehrambene navike koje dijete usvoji u ranom razvoju omogućiti će mu da zadrži zdrav stil života i kao odrasla osoba.

Kada govorimo o djeci predškolskog uzrasta, poznate su nam faze razvoja te, shodno tome, i promjene ponašanja; od izljeva bijesa do želje da udovolje s roditeljima. Teže ka tome da samostalno obavljaju određene aktivnosti, ali žele i da uče od mame i tate, koji su im najznačajniji modeli kada kopiraju obrasce ponašanja.  Ove promjene u ponašanju omogućuju roditeljima da na nove i zanimljive načine nauče djecu zdravim prehrambenim navikama i izborima.

Izbalansirana prehrana daje djeci neophodne nutrijente za  rast i razvoj i energiju za istraživanje i igru.  Uz pravilnu prehrani i aktivnu igru, dijete predškolskog uzrasta može održati zdravu težinu i imati dovoljno energije dok se spremaju za veliki korak u njihovom mladom životu-školu

Uloga roditelja

Kompleksno i delikatno je pomoći djetetu da izgradi i zadrži zdrave prehrambene navike. Želite ohrabriti dijete da pravi najbolje izbore kada je hrana u pitanju, ali ne želite da to bude privremeno niti želite da budete toliko uporni da dobijete kontraefekat.

Preuzmite potpunu kontrolu kada je izbor namirnica u pitanju, ističite njihove kvalitete, prednosti i nutritivne vrijednosti. Želite da vaše dijete unese dovoljno nutrijenata, ali ne želite to postići tako što ćete dijete uvjetovati određenim brojem zalogaja večere da bi dobio desert kao nagradu. Na zahtjev roditelja predškolarac će biti voljan probati novu hranu, pogotovo ako i mama i tada jedu isto. Nema ništa loše u tome da servirate hranu koju voli vaše dijete, međutim, kako je raznovrsnost hrane koju unosimo jedan od ključnih faktora zdravog stila života, važno je da je raznovrsnost namirnica optimalna i da dijete to usvoji kao naviku.

Možete potražiti stručnu pomoć nutricioniste koji će vam, nakon antropometrijskih mjerenja djeteta, dati savjet u vezi s tim da li vaše dijete treba da ima poseban režim ishrane, ovisno da li je pretilo ili pothranjeno.

 U narednom članku ćemo pisati o strategijama koje mogu pomoći roditeljima koji razvijaju zdrave prehrambene navike i izbore kod djece.

Autorica:
Vedina Kurtović – Ajanović, diplomirani psiholog

U #buditu timu sam uključena u dio podrške roditeljima.

BUDI TU zajednica aktivnih roditelja za cilj ima promovirati pedagoški pristup roditeljstvu i pružiti podršku roditeljima

0