Roditelji, kako postići da nas djeca čuju i poslušaju?

Razgovarajmo uspješno s djecom tema je radionice za roditelje koja je privukla veliku pozornost i roditelja i odgajatelja. Tijekom 2 sata rada roditelji su saznali praktične savjete i trikove kako bolje razgovarati i unaprijediti komunikaciju s djecom. Uvodničarke na radionici Maida i Arnela pružile su pregled praktičnih primjera na koji način i kakvim ponašanjem djeca traže pažnju roditelja, te kako roditelji mogu takvo ponašanje prepoznati i odgovoriti u skladu s potrebom pojedinog djeteta. Istakle su kako je važno da roditelji prilagode pristup pojedinom djetetu, obzirom da svako dijete traži različit pristup i angažman roditelja

 

I dobri roditelji griješe

“Na radionici smo se bavili principima zdrave komunikacije s djecom koja će zbog takvog pristupa biti zadovoljna, srećna i spremno uspostavljati zdrave odnose s drugima, kazala je Maida Bešo, psihologinja i osnivačica Centra za psihološku podršku Sensus iz Mostara i uvodničarka na radionici za roditelje. Kao roditelji važno je da imamo pozitivan odnos prema roditeljstvu i ulozi roditelja i moramo biti spremni da učimo. Dobri roditelji griješe i to moramo znati u svakom trenutku dok odgajamo djecu, dodala je Bešo.

 

Utjecaj i posljedice pohvala i kritika

Pohvale i kritike su dvije osnovne poruke koje roditelji šalju djeci. Cilj obje vrste poruka je socijalizirati dijete, ukazati mu na poželjna i nepoželjna ponašanja i spremiti ga za uspješan samostalan život. U odgoju djece važno je da ih hvalimo kao osobe, hvalimo njihove ponašanje i kada je to potrebno kritikujemo njihove postupke. Kritike koje upućujemo djeci trebaju biti konstruktivne na način da pomognemo djetetu da nešto popravi“, kazala je Arnela Memić, psihologinja u Centru Sensus.

 

Zahvalni smo partnerima na podršci

Iskrenu zahvalnost izrazili bismo vrijednom i ljubaznom osoblju Američkog kutka Mostar, koji su osigurali toplu i opremljenu dvoranu za radionicu za roditelje. U ugodnom ambijentu i naš je rad bio uspješan i poticajan.

Paralelno s radionicom za roditelje održana je i igraonica za predškolce i radionica za školarce koji su uživali u razvojno – poticajnim igricama koje su za mališane pripremile psihologinje Centra za psihološku podršku Sensus iz Mostar. Ovom prilikom zahvalili bismo se United World College Mostar na gostoprimstvu mališana u velikoj dvorani koja je bila topla i prostrana za sve kreativne igrice mališana.

 

Slavimo naš 1. rođendan i sjajne rezultate

BUDI TU zajednica prvi rođendan proslavlja sa sjajnim rezultatima. U posljednjih godinu dana organizirali smo 6 radionica za roditelje na kojima je učešće uzelo +240 roditelja. 12 stručnjaka praktičara iz različitih područja odgovorilo je na +200 upita od strane roditelja. Organizirali smo 3 humanitarne akcije „Razmjena igračaka + humanitarno darivanje“ na kojima smo prikupili +1000 igračaka koje smo proslijedili u 9 domova za djecu bez roditeljskog staranja i djecu s posebnim potrebama.

 

Najava humanitarne akcije

Razmjena igračaka + humanitarno darivanje akcija je koja će se održati u subotu 16.12.2017. u periodu od 11 do 13 sati u Zimskom gradu u Mostaru. Pozivamo sve ljude dobre volje, roditelje i djecu da se uključe u akciju i daju svoj doprinos za zajednicu. U akciju se možete uključiti na bilo koji način, samo nam se javite i rado ćemo vam pomoći. Ovoga puta igračke koje dobijemo proslijedit ćemo mališanima štićenicima Centra za socijalni rad u Mostaru

 

Autorica teksta:

Josipa Terzić – Rezić
Osnivačica #buditu zajednice aktivnih roditelja

BUDI TU zajednica aktivnih roditelja za cilj ima promovirati pedagoški pristup roditeljstvu i pružiti podršku roditeljima

0