U organizaciji BUDI TU zajednice aktivnih roditelja u Mostaru je održana radionica za roditelje na temu „Kako odgojiti šampione?“. Uvodničari na radionici savjetovali su roditelje kako motivirati djecu da se bave dodatnom aktivnošću, pospreme sobu ili počnu učiti.

„Važno je kod djece probuditi ili potaknuti unutrašnju motivaciju za određenom aktivnošću. Unutrašnja motivacija je sama po sebi nagrađujuća, dijete je predano aktivnosti koju odabere, te lakše, brže i trajnije pamti. Roditelji igraju veliku ulogu u stimulaciji unutrašnje motivacije, na način da djeci pripremaju izazovne zadatke, dopuštaju postupno osamostaljivanje, ohrabruju pokušaje, te vrednuju trud djeteta, kazala je Tea Vučina, psihologinja tijekom radionice. Naglasila je kako roditelji trebaju imati na umu da unutrašnju motivaciju često ometaju ukoliko se previše zaštitnički ponašaju i vrše pritisak na dijete.

Sveprisutnost tehnologije i značajno manje slobodne igre na otvorenom rezultiraju lošijim tjelesnim, motoričkim i zdravstvenim stanjem djece u današnje doba. Bavljenje sportom često je jedina aktivnost za djecu tijekom dana, istakao je Mario Glibić, profesor sporta i voditelj Univerzalne sportske škole Sport talent Mostar. Sjajna je situacija u kojoj roditelji potiču djecu da treniraju i pokazuju zanimanje za djetetovu sportsku aktivnost, u tim slučajevima se i djeca više trude i daju sve od sebe, dodao je Glibić.

Vrhunski sportaš Toni Šunjić, reprezentativac Bosne i Hercegovine u nogometu podijelio je s roditeljima svoja iskustva, te kazao kako roditelji svojim ponašanjem mogu dati dobar primjer djeci. Ukoliko roditelji treniraju i imaju u svom rasporedu fizičku aktivnost kao životni stil i djeca će više cijeniti priliku za treniranjem. Šunjić je istakao kako je sport osim za razvijanje fizičkih sposobnosti važan i za samopouzdanje, te kako trenirajući sport djeca često imaju priliku putovati, učiti nove jezike i upoznavati drugačije kulture.

Paralelno s radionicom za roditelje održala se igraonica za djecu na temu Oživljavanje zaboravljenih igara. Školovana odgajateljica Katarina Jurić djecu uzrasta od 3 do 12 godina naučila je igrati gume, klikera i školice.

BUDI TU zajednica aktivnih roditelja za cilj ima promovirati pedagoški pristup roditeljstvu i pružiti podršku roditeljima. Poruke koje želimo poslati roditeljima kroz naš rad su: MANJE BRIGE, VIŠE RADOSTI – Svi se nalazimo u sličnim izazovima s mališanima, problem je važno osvijestiti i o njemu razgovarati. MALI KORACI U PRAVOM SMJERU – Pomaže nam da sagledamo mogućnosti i iskustva pedagoga praktičara. Neki od savjeta pomoći će i nama – roditeljima.

 

 

0