Zajednica aktivnih roditelja #BUDITU organizirala je radionicu „Kako se hraniti za 1, a misliti za 2+“  koja se održala u u srijedu, 3.05.2017. u periodu od 18 do 20:30 sati u Princess dvorani Hotela Mepas u Mostaru. 

Trudnoća i porod su fiziološke pojave, ali to ne znači da smo za njih od rođenja pripremljeni. „Dužnost je liječnika, obitelji i okoline ne prepadati trudnicu, ne buditi strahove i stvarati paniku, nego na prijateljski način pomoći trudnici za sve ono što ju čeka tijekom trudnoće, poroda i prve skrbi oko novorođenčeta“, poruka je koju je ginekologinja dr. Tanja Krešić poslala roditeljima na radionici „Kako se hraniti za 1, a misliti na 2+“.

Osnova dojenja je u upornosti i ustrajnosti majke na uspostavljanju dojenja s bebom. Dojenje je jednako važno i za majku i za bebu kako za fizički razvoj bebe, tako i za fizički oporavak majke nakon poroda. Jednako je važan i psihički segment dojenja koje prirodno umiruje majku, a bebi daje osjećaj bliskosti i sigurnosti, istakla je Rusmira Arapović, savjetnica za dojenje. Arapović je dodala kako je važno pružiti podršku rodiljama u dojenju.

Informiranje djece o pravilnoj prehrani te uvođenje zdravih prehrambenih navika od najranije dobi jako je važno za optimalne i zdrave prehrambene sklonosti kroz cijeli život. Zašto ne početi dok su još u maminom stomaku? „Upoznajte djecu s voćem, povrćem i namirnicama neophodnim za zdrav rast i razvoj – na taj način osigurat ćemo da biraju što žele da jedu i pomoći ćemo djeci da naprave prvi, mali korak ka samostalnosti“, dodale su Nevena Panža, magistra nutricionizma i Vedina Kurtović – Ajanović, psihologinja. Istakle su kako je važno uključiti sve članove obitelji u proces prehrane i pružiti djeci dovoljno obrazaca ponašanja i zdravih navika koje su vrijedne kopiranja.

Paralelno s radionicom za roditelje održana je igraonica za djecu na temu „Oživljavanje zaboravljenih igara“, gdje je školovana odgajateljica naučila djecu kako se igraju guma, klikeri i školica.

 

0