Zajednica aktivnih roditelja #BUDITU organizirala je radionicu „Kako se hraniti za 1, a misliti za 2+“  koja se održala u četvrtak, 11.05.2017. u periodu od 18 do 20:30 sati u dvorani Una u Hotel Holiday u Sarajevu.

„Planiranje roditeljstva, trudnoće, ali i priprema za porođaj, ne zahtijevaju samo fizičku, već i psihološku pripremu majki. Misija liječnika je da svakom paru obezbjedimo maksimalnu i sveobuhvatnu podršku u procesu trudnoće i poroda“ istako je dr. Eldar Mehmedbašić, ginekolog na radionici za buduće roditelje. Dr. Mehmedbašić je uputio učesnice u procese koji se događaju u organizmu tijekom trudnoće i dao smjernice budućim majkama kako se ponašati u trudnoći da bi imale komforan porod.

„Ukoliko se majke odluče dojiti svoju djecu i pravilno se edukuju, imaju velike šanse da dojenje bude uspješno i lako. Dojenje je najbolji mogući start za život djeteta i okolina treba dati svoj maksimum i podržati majku u dojenju. Velika odgovornost leži i u pravilnoj podršci i znanjima zdravstvnih radnika o dojenju, naglasila je Adisa Hotić, prva IBCLC savjetnica za dojenje u BiH.

Nutricionistica Amela Ivković O’Rilley istakla je kako zdravlje oba partnera utiče na začeće i zdravlje bebe, ali i na zdravlje djeteta za čitav život. Dodala je kako istraživanja pokazuju da zdravlje budućih roditelja u vrijeme začeća i tokom trudnoće može povećati ili smanjiti rizik od srčanih oboljenja, visokog pritiska i dijabetesa kasnije u životu tog djeteta.

Stručnjaci su nakon uvodnih izlaganja odgovarali na brojna pitanja učesnica, osigurali mnoštvo korisnih savjeta i dali podršku budućim roditeljima u periodu koji slijedi.

0